Φρέσκο ψαράκι στη Δοϊράνη

Φρέσκο ψαράκι στη Δοϊράνη

Πίσω

Φρέσκο ψαράκι στη Δοϊράνη

Φτάσαμε πρωί στις Μουριές, που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Κατευθυνθήκαμε προς την τοποθεσία Χίλια Δένδρα, στο δάσος των Μουριών, ένα ωραιότατο φυσικό δάσος ανάμικτης βλάστησης δρυός και φράξου που έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Εδώ υπάρχει ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής, στο κέντρο μιας συστάδας από γέρικες βελανιδιές ηλικίας έως και 400 χρόνων, όπου ήπιαμε τον καφέ μας απολαμβάνοντας την πανέμορφη φύση. Μετά, ξεκινήσαμε για μια βόλτα στους γύρω οικισμούς, Μουριές, Πλατανιές, Α. Σούρμενα, πριν οδηγηθούμε προς τον τελικό μας προορισμό, την πανέμορφη λίμνη της περιοχής.

Ο δρόμος προς το χωριό Δοϊράνη, στα νότια της λίμνης, ακολουθεί μια εξαιρετική παραλίμνια διαδρομή. Η λίμνη Δοϊράνη είναι ένα θαυμάσιο οικοτουριστικό σύστημα που φιλοξενεί 19 είδη ψαριών, γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιούς, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνους, αλλά και σημαντικό αριθμό πουλιών όπως μαυρόκοτες, μπεκατσίνια, διάφορα είδη πάπιας, βουτηχτάρες και σταχτοτσικνές.

Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και άλλα αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης. Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες καθώς και αναψυκτήρια και γραφικές ψαροταβέρνες που προσφέρουν μεζέδες και νοστιμότατο γριβάδι. Επιλέξαμε την ψαροταβέρνα της αρεσκείας μας για να απολαύσουμε το φρέσκο ψαράκι μας.

Η Δοϊράνη είναι γνωστή και για τις μοναδικές πρακτικές αλιείας της. Οι τοπικοί ψαράδες χρησιμοποιούν τα καλάμια που φύονται στη λίμνη με πολλούς τρόπους διατηρώντας ως σήμερα παραδοσιακές τεχνικές από τους αρχαίους χρόνους. Στην όχθη της λίμνης μέσα στο χωριό υπάρχουν εγκαταστάσεις για ψάρεμα όλο το χρόνο.

Κάθε πιάτο ήταν νοστιμότερο από το προηγούμενο και οι γεύσεις, για εμάς που είχαμε συνηθίσει στα θαλασσινά, πρωτόγνωρες. Ψάρια και μεζεδάκια εναλλάσσονταν στο τραπέζι μας, το λευκό κρασί που μας προτάθηκε έδεσε ιδανικά και το γεύμα μας έκλεισε με γλυκό από τα χέρια της μαγείρισσας, που μας το έφερε η ίδια, επιβεβαιώνοντας πως το φαγητό μας βρήκε ικανοποιημένους.

 Η επιλογή μας να περάσουμε όλη την ημέρα γύρω από τη λίμνη αποδείχθηκε απολύτως εύστοχη και αναχωρήσαμε για την πόλη με ένα ανάμεικτο συναίσθημα αγαλλίασης και λύπης όσο αφήναμε πίσω μας αυτό τον ευλογημένο τόπο. Ως την επόμενη φορά, που ελπίζουμε να είναι σύντομα.

}