Αρναία

Αρναία

Πίσω

Αρναία

Το παραδοσιακό στολίδι της ορεινής Χαλκιδικής

Η Αρναία είναι ένα «διαφορετικό» χωριό της Χαλκιδικής που συνδυάζει την παράδοση και την αυθεντικότητα με πανέμορφα πλακόστρωτα, γραφικές αυλές και αναπαλαιωμένες κατοικίες. Μακριά από τις παραλίες, τα beach bars και τους τουρίστες, στα 600 μέτρα πάνω στον Χολομώντα, η Αρναία έχει μία αινιγματική γοητεία κρατώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και διατηρώντας ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στο αρχιτεκτονικό της ύφος.

Ο οικισμός είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με τα σπίτια πολύ κοντά το ένα στο άλλο για να προφυλάσσονται από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά τον χειμώνα. Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα την περίοδο 1850-1945.

Η υφαντική τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αρναίας και το Μουσείο Υφαντικής είναι απαραίτητο σημείο επίσκεψης, στο παραδοσιακό διώροφο πέτρινο κτίριο του 1870 όπου στεγάζεται. Ένα από τα ωραιότερα κτίσματα στεγάζει και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, ενώ ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών και παράλληλα αποτελεί έναν επισκέψιμο χώρο ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι κτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει τα διάσημα τοπικά προϊόντα της Αρναίας όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ).

Βρείτε στον χάρτη

}