Πίσω στις εκδηλώσεις

Περιοδική Έκθεση «Από τον αϊνά στην πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα»

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 - Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη

Map of Central Macedonia
Περιοδική Έκθεση «Από τον αϊνά στην πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα»

Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους. 

Η πρόταση αναδεικνύει και αποτυπώνει την ξυλοναυπηγική παράδοση των Ελλήνων, ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ελληνικού τεχνικού πολιτισμού, το οποίο δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. 

Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουν και να "σκαρώσουν" το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψη σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Με την ανάπτυξη "εργαστηρίου ανοικτής θέασης" (open lab) στο χώρο της έκθεσης, θα μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής και "αρματώματος" των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού, η οποία θα παρουσιάζεται ζωντανά στην έκθεση.

Έτσι, η εξοικείωση με την ναυπηγική παράδοση, που αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γίνεται με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο που καθιστά τη γνώση διασκεδαστική εμπειρία για όλους.

Δείτε στον χάρτη