Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Πίσω

Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας

Φιλική, όμορφη και με πληθώρα πολιτιστικών αξιοθέατων, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της. Για πάνω από 2.000 χρόνια ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που αντανακλάται στις πικάντικες γεύσεις του με επιρροές από την Ανατολή, τη Γαλλία και τα Βαλκάνια, καθώς και στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του.

Στα 2.300 χρόνια ζωής της, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα δέχτηκε πολλά κύματα μεταναστών, επιδρομέων και εμπόρων, αλλά με μια ακαδημαϊκή κοινότητα άνω των 150.000 φοιτητών, έχει μια μοναδική νεανική ενέργεια και καινοτόμες ιδέες. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που είναι εύκολο να περπατήσετε, να απολαύσετε τα αξιοθέατα και το εξαιρετικό φαγητό. Η περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο εύφορες στην Ελλάδα, με τεράστιο πλούτο στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και τη θάλασσα να αποτελεί σημαντική πηγή τροφής της Θεσσαλονίκης. Η πόλη εκτείνεται γύρω από μια αψίδα ακτογραμμής στην κορυφή του Θερμαϊκού κόλπου. Η κύρια περιοχή ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες είναι κατά μήκος της ακτής, ανάμεσα στο λιμάνι και το εμβληματικό μνημείο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, καθώς και στην περιοχή που υψώνεται εσωτερικά, παράλληλα με τα ρωμαϊκά-βυζαντινά τείχη της πόλης προς την Άνω Πόλη. Χαλαρή και βαθιά ιστορική, η πόλη είναι και η πύλη για μερικά από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα ένας αξιόλογος προορισμός από μόνη της. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε για πολύ καιρό η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Για μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ο αριθμός των μνημείων και των μουσείων είναι εκπληκτικός: 15 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και 30 μουσεία αφιερωμένα στην αρχαιολογία μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία. Το Φεστιβάλ των «Δημητρίων» ένα μακροχρόνιο Φεστιβάλ Τεχνών, διάρκειας 3 μηνών και το οποίο ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα μ.Χ., αναβίωσε το 1966.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια δεκαήμερη γιορτή νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, κάθε Νοέμβριο, είναι δύο από τις κορυφαίες πολιτικές εκδηλώσεις της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα η βάση της δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες, αλλά είναι και κοσμοπολίτικη και εκλεπτυσμένη. Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι για την πόλη μια απλή λέξη, αλλά είναι μέρος της ταυτότητάς της. Μέχρι το 1912, η ​​Θεσσαλονίκη ήταν ένα άλλο προπύργιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με πολύγλωσσους κατοίκους. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του οθωμανικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε όταν το 1917 μια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης. Ανασχεδιάστηκε από τον Γάλλο πολεοδόμο Ernest Emprar, με την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου σχεδιασμού της. Αυτή η παραθαλάσσια, με κιονοστοιχίες και καφετέριες, πλατεία, είναι θορυβώδης και ζωντανή μέρα και νύχτα. Και σε μια ηλιόλουστη μέρα, μπορείτε να δείτε τον μοναδικό Όλυμπο στον ορίζοντα. Το εμπόριο και ο πολιτισμός άκμασαν, κυρίως χάρη στη σημαντική εβραϊκή κοινότητα της πόλης μέχρι τη ναζιστική κατοχή, όπου περισσότεροι από 50.000 Εβραίοι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης τότε, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον 20ο αιώνα η πόλη είχε και συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και αυτό είναι το κλειδί χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης. Τα ομιχλώδη ηλιοβασιλέματα, οι πάγκοι των μπαχαρικών, οι ταβέρνες στα παζάρια, τα ίχνη του Βυζαντίου στο μεγαλείο και την οθωμανική εποχή, όλα αυτά επιβιώνουν ανάμεσα στις σύγχρονες κατασκευές καλυμμένες με street art, ορίζουν το μείγμα ιστορικότητας και αστικής κουλτούρας και αποτελούν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη

}