Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα)

Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα)

Πίσω

Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα)

Ένα σύγχρονο μνημείο μακεδονικής αρχιτεκτονικής

Η Εβραϊκή Συνοικία της Βέροιας, ή αλλιώς «Μπαρμπούτα», βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο, στη δυτική πλευρά της πόλης. Μέχρι σήμερα διατηρούνται πενήντα παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής και σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν ακόμα οι εβραϊκές επιγραφές. Τα σπίτια και η συναγωγή της συνοικίας αναστηλώθηκαν το 1977, μέσω ειδικού προγράμματος του Δήμου Βέροιας, με την αρωγή εβραϊκών οργανισμών.

Η περιοχή είναι χτισμένη με μια καθαρά αμυντική πολεοδομική συγκρότηση και είναι απομονωμένη και περίκλειστη. Η απότομη κλίση του εδάφους από την πλευρά του ποταμού δημιουργεί μια φυσική οχύρωση για τη συνοικία, ενώ από τις άλλες πλευρές οι εξωτερικές όψεις του οικοδομικού συστήματος ολοκληρώνουν αυτό το αίσθημα απομόνωσης. Τα σπίτια της συνοικίας είναι χτισμένα το ένα δίπλα από το άλλο, δημιουργώντας ένα κλειστό τρίγωνο με μόνα ανοίγματα τη στοά κάτω από τα σπίτια της οδού Μεραρχίας, η οποία οδηγεί στην Εβραϊκή Συναγωγή και με το δεύτερο άνοιγμα να βρίσκεται αντιδιαμετρικά απέναντι στο πρώτο.

Στη δυτική όχθη του Τριπόταμου βρισκόταν το εβραϊκό νεκροταφείο, πεντακόσια μέτρα απέναντι στη Μπαρμπούτα. Η Εβραϊκή Συναγωγή, που στέκεται στη βορειοδυτική πλευρά της συνοικίας, δίπλα στην όχθη του Τριποτάμου, επισκευάστηκε το 1850 με σουλτανικό φιρμάνι, ενώ σε αυτή συναντάμε αρχιτεκτονικά στοιχεία προγενέστερων συναγωγών της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη

}