Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος

Πίσω

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος

Όλα τα Βαλκάνια σε έναν κήπο

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου, της οροσειράς των Κρουσσίων, σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Αναπτύσσεται σε 310 στρέμματα, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με φυσικό δρυοδάσος, στο οποίο διατηρούνται επί τόπου αυτοφυείς πληθυσμοί από εκατοντάδες φυτικά είδη και υποείδη, μεταξύ των οποίων και αξιοσημείωτοι πληθυσμοί από τουλάχιστον 8 διαφορετικά είδη ορχεοειδών. Στα υπόλοιπα 160 στρέμματα διατηρούνται εκτός τόπου είδη της ελληνικής χλωρίδας, μεταξύ των οποίων σπάνια και ενδημικά είδη.

Σκοπός ανάπτυξης του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου ήταν, μεταξύ άλλων, η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Στον Κήπο δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ακόμη σημαντική είναι και η καλλιέργεια διαφόρων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της βαλκανικής χλωρίδας.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και να απολαύσει τη μακεδονική φύση σε ένα περιβάλλον πλούσιο από αυτοφυή φυτά, αλλά και από καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, διαμορφωμένα μονοπάτια, ρυάκια, παρατηρητήρια και φυσικά λιβάδια. Στο βοτανικό κήπο θα συναντήσετε φυτά που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα τέλη του χειμώνα, όλο και περισσότερα φυτά ανθίζουν, με αποκορύφωμα το τέλος της άνοιξης. Οι πινακίδες πληροφόρησης σας προσφέρουν γνώσεις και αποκαλύπτουν μυστικά των φυτών. Τα παγκάκια, οι κρήνες, τα κιόσκια, το παρατηρητήριο και το τζάκι του χώρου συνάντησης, προσφέρουν δυνατότητα ανάπαυσης, αναψυχής και περισυλλογής.

Βρείτε στον χάρτη

}