Χίλια Δένδρα - Δάσος των Μουριών

Χίλια Δένδρα - Δάσος των Μουριών

Πίσω

Χίλια Δένδρα - Δάσος των Μουριών

Μνημείο της φύσης δίπλα στη λίμνη

Το Δάσος των Μουριών ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα» απλώνεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Λίμνης Δοϊράνης και κοντά στον οικισμό των Μουριών. Μακριά από την όχθη της λίμνης, εκεί όπου το έδαφος είναι πιο «βαρύ» σε ιλύ και άργιλο και λιγότερο υγρό, αναπτύσσεται το «Υδροχαρές Δάσος των Mουριών».

Ένα σπάνιο δάσος σε μια κατάφυτη έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, με κύριο στοιχείο τις βελανιδιές, δημιουργεί ένα ονειρικό και ξεχωριστό σκηνικό. Βρίσκεται ανάμεσα σε βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις, κατάλοιπο ενός μεγαλύτερου στο παρελθόν, μικτού αλλουβιακού δάσους με βελανιδιές, σκλήθρα και φράξους, έναν τόπο εξαιρετικής σπουδαιότητας για την πανίδα της περιοχής κι έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Με προσωνυμία «Χίλια Δέντρα» έχει κηρυχθεί Διατηρητέο μνημείο της Φύσης.

Το απαράμιλλο φυσικό τοπίο γοητεύει όποιον έχει την τύχη να το γνωρίσει από κοντά. Σε κοντινή απόσταση από το δάσος, το αποκορύφωμα της φυσικής ομορφιάς της περιοχής είναι το χωριό Μουριές, από τα πιο οργανωμένα στην περιοχή. Λίγο πιο πάνω από το χωριό θα συναντήσει κανείς και τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών, όχι όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βρείτε στον χάρτη

}