Καταρράκτες Σκρα - Βουτιά στη Σμαραγδένια Λίμνη

Καταρράκτες Σκρα - Βουτιά στη Σμαραγδένια Λίμνη

Πίσω

Καταρράκτες Σκρα - Βουτιά στη Σμαραγδένια Λίμνη

Η «Σμαραγδένια Λίμνη» των νεράιδων και των ξωτικών

Οι καταρράκτες του Σκρα, παρέα με την υπέροχη σμαραγδένια λίμνη τους, αποτελούν μια ονειρική γωνιά του Πάικου, κρυμμένη μέσα σε ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, το οποίο διασχίζει το ρέμα Κοτζά-Ντερέ. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από βελανιδιές, πλατάνια και κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα. Το περιβάλλον είναι πραγματικά υπέροχο για πικ νικ, πεζοπορία, χαλάρωση.

Το ειδυλλιακό υδάτινο σύμπλεγμα από ρυάκια που σχηματίζουν καταρράκτες και τα νερά τους καταλήγουν σε μια πανέμορφη λίμνη, βυθισμένα μέσα στην οργιαστική βλάστηση. Οι καταρράκτες του Σκρα και η μικρή «Σμαραγδένια λίμνη» που δημιουργούν βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Πάικου. Πολύ κοντά βρίσκεται το ομώνυμο διάσελο, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πάικου και της Τζένας, όπου έγινε η διάσημη Μάχη του Σκρα, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα βόρεια συναντά κανείς και το ομώνυμο χωριό Σκρα, που πήρε το όνομα του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν («Λίκνο εκ Βράχων» στα βλάχικα).

Γνωστοί και σαν «Καταρράκτες Κούπας», από το κοντινό χωριό, το μικρό οικοσύστημα έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα μεικτό δάσος φυλλοβόλων από το ρέμα Κοτζά-Ντερέ, το οποίο καταλήγει στον Αξιό. Στο σημείο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος και το ρέμα με τα χρόνια έχει σμιλέψει την πέτρα, διαμορφώνοντας το όμορφο τοπίο. Στο σημείο όπου το ρέμα συναντά τη Σμαραγδένια Λίμνη, τα νερά πέφτουν από τα έξι μέτρα, σχηματίζοντας από πίσω τους μια μικρή σπηλιά, με λεπτούς σταλακτίτες που κρέμονται από την οροφή του βράχου. Η μικρή λίμνη, με βάθος περίπου τέσσερα μέτρα, οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της σε απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στο πυθμένα της. Ένα μαγικό φυσικό τοπίο, από αυτά που οδήγησαν τη λαϊκή παράδοση στη δημιουργία θρύλων με νεράιδες και ξωτικά.

Η βλάστηση στη περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνή και αποτελείται από ένα μεικτό δάσος που είναι πλούσιο σε διαφορετικά είδη. Τα δέντρα που συναντά κανείς δίπλα και κοντά στο ποτάμι είναι πλατάνια, σκλήθρα, γαύροι, οξιές, βελανιδιές, κρανιές, καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές, ενώ κισσοί, δάφνες, κουφοξυλιές, κλιματσίδες, αρκουδόβατοι φυτρώνουν ανάμεσα σε πολλά λουλούδια. Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η ποικιλία των πτηνών και των ερπετών.

Βρείτε στον χάρτη

}