Σπήλαιο Κιλκίς

Σπήλαιο Κιλκίς

Πίσω

Σπήλαιο Κιλκίς

Σπηλαιοθεραπεία σε μια παλαιοντολογική εμπειρία

Το Σπήλαιο Κιλκίς βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην ίδια θέση που παλιότερα υπήρχε λατομείο ασβεστόλιθου. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925, από εργάτη που σκάβοντας βρήκε τη μία από τις δύο φυσικές εισόδους του σπηλαίου. Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του, από την τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Άννα Πετροχείλου, ενώ οι εργασίες αξιοποίησής του άρχισαν το 1977 και κράτησαν έως το 1982. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1985.

Το μήκος των διαδρόμων του είναι 300 μέτρα περίπου και η έκτασή του, μαζί με τον 2ο όροφο, υπερβαίνει τα 1000 τ.μ. Η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 15-17 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο και η υγρασία του είναι 95%. Παρουσιάζει έναν πρωτότυπο σχηματισμό για τα Ελληνικά σπήλαια, εξαιτίας του συστήματος διακλάσεων (σχισμών) που έχουν διανοιχτεί κατακόρυφα σε παράλληλες και κάθετες διευθύνσεις. Έτσι, παρουσιάζονται ψηλές οροφές και δαιδαλώδεις στενοί διάδρομοι. Το ξεχωριστό του σπηλαίου είναι ότι έχει δύο ορόφους και στους έξι θαλάμους του υπάρχουν σχηματισμοί κοραλιών (σπάνιο για σπήλαια). Τα χρώματα στους θαλάμους του οφείλονται στα οξείδια σιδήρου και αργιλίου καθώς και σε μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Το Σπήλαιο παρουσιάζει επίσης μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς από τον σπηλαιολόγο και ξεναγό του Βασίλη Μακρίδη βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμάτων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Η ηλικία τους προσδιορίστηκε στα 15.000 χρόνια. Πρόκειται για οστά στικτής ύαινας, αλεπούς, μεγαλόσωμης νυφίτσας, άγριου βοδιού, μικρόσωμου και μεγαλόσωμου αλόγου, γιγαντόσωμου ελαφιού και κόκκινου ελαφιού.

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, που είναι αιτία διάδοσης της φήμης του και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι ότι το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου ενδείκνυται από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Ειδικότερα, μετά από σχετική μελέτη, το σπήλαιο του Κιλκίς αποδείχθηκε ότι είναι ιδανικό και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις σαν σπηλαιοθεραπευτικό κέντρο, με ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα) και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα παιδιά, στη θεραπεία δερματικών ασθενειών που προέρχονται από μόλυνση αλλεργικής μορφής και στη γενική αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Την εμπειρία συμπληρώνει διαδραστικό τραπέζι στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αναπαραστάσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και να αγγίζει τα μπρούτζινα κρανία τους, τα οποία παράγουν ήχους.

Βρείτε στον χάρτη

}