Λίμνη Άγρας - Βρυττών - Νησίου

Λίμνη Άγρας - Βρυττών - Νησίου

Πίσω

Λίμνη Άγρας - Βρυττών - Νησίου

Ο τεχνητός παραδεισένιος υδροβιότοπος

Ένας από τους ομορφότερους τόπους για πεζοπορία και παρατήρηση άγριας ζωής στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από την Έδεσσα, στον υδροβιότοπο της λίμνης Άγρας - Βρυττών - Νησίου. Γνωστή μέχρι πρόσφατα ως «Λίμνη Άγρα» αλλά μετονομασμένη ώστε να περιλαμβάνει τους τρεις οικισμούς που την περιβάλλουν, δημιουργήθηκε τεχνητά το 1953, για να εξυπηρετήσει τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ, πάνω στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου (Βόδα). Στο σημείο, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο και σε υψόμετρο 470 μέτρων, προϋπήρχε έλος (Τιάβου).

Η λίμνη τροφοδοτούνταν τις πρώτες δεκαετίες από την κοντινή Βεγορίτιδα, μα από το 1990 δέχεται νερά από τις γύρω πηγές και χειμάρρους. Στον υδροβιότοπο που αναπτύχθηκε συναντώνται μεγάλες ποικιλίες στην πανίδα και ειδικότερα στα πτηνά, με περισσότερα από 250 είδη που διαβιούν, αναπαράγονται ή σταθμεύουν στη λίμνη, κάποια εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως σπάνια. Το υδάτινο στοιχείο καλύπτει μια έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων.

Περιμετρικά, ο δρόμος που την κυκλώνει στη διάμετρο των περίπου 18 χιλιομέτρων προσφέρει τη δυνατότητα παρατήρησης της λίμνης από κάθε πλευρά. Η πεζοπορική διαδρομή, συνδυασμένη με τις μαγικές εικόνες της πολύχρωμης παρόχθιας βλάστησης και των υγρολίβαδων που φιλοξενεί το νερό είναι ανεπανάληπτη. Ο τυχερός επισκέπτης θα αντικρύσει τους σπάνιους βουβόκυκνους, που έδωσαν τον χαρακτηρισμό «λίμνη των κύκνων» στο τοπίο αλλά και αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, βαλτόπαπιες, μαυροπελαργούς, σε μία αρμονική συνύπαρξη με την υπόλοιπη πανίδα και τη βλάστηση που καλύπτει το μάτι σε όλη την έκταση και χρειάζεται περισσότερες από μία επισκέψεις για να τη χορτάσεις, αν τη χορτάσεις ποτέ.

Βρείτε στον χάρτη

}