Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Πίσω

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Το Πέτρινο Χωριό του Καϊμακτσαλάν

Το «Πέτρινο Χωριό» του Καϊμακτσαλάν, που άντεξε απομονωμένο και σε αυτάρκεια επί αιώνες σε ένα οροπέδιο δίπλα στα σύνορα και είδε τους κατοίκους του να το εγκαταλείπουν και να επιστρέφουν. Χτισμένο με μια μοναδική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, με ξύλο, πελεκητή πέτρα και ελάχιστο μέταλλο, είναι κρυμμένο στους πρόποδες του Βόρα από τον 16ο αιώνα και έγινε μάρτυρας όλων των ιστορικών ανακατατάξεων και συγκρούσεων της περιοχής.

Ο Άγιος Αθανάσιος (η παλιά Τσέγανη) βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων και απέχει 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Οι κάτοικοί του έφτιαξαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα χαμηλότερα, στη δεκαετία του '80, αλλά σταδιακά άρχισαν να επανέρχονται, εκμεταλλευόμενοι τη δημιουργία δρόμων, η απουσία των οποίων αποτελούσε παλαιότερα εμπόδιο στην επικοινωνία με τα αστικά κέντρα, αλλά και την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν, κάτι που ανέδειξε τον παραδοσιακό οικισμό σε προορισμό αγροτουρισμού και σημείο θαυμασμού των επισκεπτών του βουνού για την ιδιαίτερη διάταξή του.

Σήμερα, οι περίπου 300 κάτοικοι του πανέμορφου ορεινού χωριού φροντίζουν για την παροχή φιλοξενίας, εστίασης και δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του Καϊμακτσαλάν και τους φυσιολάτρες που ανεβαίνουν για να το ανακαλύψουν.

Βρείτε στον χάρτη

}