Παλαιός Παντελεήμων

Παλαιός Παντελεήμων

Πίσω

Παλαιός Παντελεήμων

Γραφικότητα στην πλαγιά του Ολύμπου

Ο Παλαιός Παντελεήμων είναι ένας γραφικός οικισμός στο νομό Πιερίας, προστατευόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλωμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, στους βορειοανατολικούς πρόποδες, σε υψόμετρο 700 μέτρων, έχει υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας.

Ο οικισμός υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 14ο αιώνα, ενώ τη δεκαετία του 1970 αναπαλαιώθηκε και αναγεννήθηκε. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Τα όμορφα δρομάκια του, τα αναστηλωμένα πέτρινα αρχοντικά του αλλά και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες. Το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού καθώς και η μικρή απόσταση που τον χωρίζει από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης τον ανέδειξαν σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της νότιας Πιερίας, απέχοντας περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο και παραδοσιακές ταβέρνες. Λίγο πιο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής, η οποία προσφέρεται για πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία αλλά και διαδρομές 4Χ4.

Βρείτε στον χάρτη

}