Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μονή Σίμωνος Πέτρας

Πίσω

Μονή Σίμωνος Πέτρας

Το τολμηρότερο κτίσμα στον Άθω

Η επταώροφη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ή απλώς Σιµωνόπετρα, αναµφίβολα αποτελεί το τολµηρότερο κτίσµα του Αγίου Όρους. Στέκεται αγέρωχα κτισµένη σε ύψος 330 µέτρων, στην άκρη µιας βραχώδους βουνοσειράς, πάνω σε γρανίτη. Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίµωνα τον Μυροβλήτη περί το 1257 και ανακαινίστηκε το 1363. Η Σιμωνόπετρα δοκιμάστηκε από μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του σπουδαίου αρχειακού υλικού και της βιβλιοθήκης της το 1581, το 1622 και το 1891.

Η Σιµωνόπετρα δεν ανήκει στα µοναστήρια που συναντούµε αυτοτελή ευδιάκριτα οικοδοµήµατα, λόγω της στενότητας του χώρου. Το Καθολικό της µονής, αφιερωµένο στη Γέννηση του Χριστού, στην αρχική του µορφή κατασκευάστηκε περί το 1600, ενώ η σηµερινή του διαµορφώθηκε µετά την πυρκαγιά του 1891. H Μονή έχει 4 παρεκκλήσια και 8 εξωκκλήσια.

Στο αρχείο του µοναστηριού φυλάσσεται πλήθος εγγράφων ελληνικών, τουρκικών και ρουµανικών, καθώς επίσης επιγραφές και χειρόγραφα, ενώ υπάρχει ιστορική βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία. Στο σύνολό του, σχεδόν, το αρχειακό υλικό είναι µεταβυζαντινό. Στο σκευοφυλάκιο βρίσκεται ένας θησαυρός έργων τέχνης, αποτελούµενος από εικόνες, άµφια, αργυρά, αντιµήνσια, σφραγίδες και χαρακτικά. Στον πρώτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας στο ηγουμενείο, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, της οποίας το αριστερό χέρι σώζεται άφθαρτο και ενίοτε σε θερμοκρασία ανθρώπινου χεριού εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Βρείτε στον χάρτη

}